Добре дошли в нашия магазин!
Вашият онлайн шоурум
Категории

0

Вижте всички статии

Виброшлайф за професионална работа и за домашна употреба

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Виброшлайф за професионална работа и за домашна употреба

 

Съществуват различни видове ръчни шлайфове, но за плоски повърхности и за ръбове най-подоходящият е качественият виброшлайф, при това ще свърши работата висококачествено, с прецизно шлифоване. Използването на виброшлайфа не се ограничава единствено до дърво и китове, а с него може да шлайфате също метали и пластмаси. С виброшлайф се шлайфат и стари бои и лакове. Разбира се, основен момент е необходимостта от избор на правилния тип на шкурка.

Разбира се, не се препоръчва употребата на виброшлайф без прахоулавяне за строителни материали, например като гипскартон. Техният фин абразивен прах може да увреди системата за вибрации и лагерите на мотора.

 

Как работи електрическият виброшлайф

Принципът на действие на виброшлайфа е изключително прост. Електрическият двигател създава вибрации на работната плоча, към която е закрепена шкурката. Върху качество на повърхността може да влияят видът на използваната шкурка, силата на притискане, скоростта на движение и евентуално и изборът на честота на вибрациите, когато шлайфмашината е оборудвана с тази функция.

Работата с виброшлайф е минимално натоварваща в сравнение с ръчното шлайфане, лесна и безопасна. Вибрациите, възникващи по време на шлайфането, са много добре намалени чрез вътрешната демпферна система посредством гумените тампони или чрез електродинамичното балансиране. Останалите фини вибрации, които се появяват в дръжката успешно се улавят от меките антивибрационни материали на ръкохватките, с които повечето модели виброшлайофеве днес вече са снабдени.

 

 

Две различни машини – виброшлайф и ексцентриков шлайф

Разликата между вибрационната и ексцентриковата шлайфмашина се намира в движението на шлайфащата плоча. При вибрационните шлайфмашини работната плоча само вибрира, докато при ексцентриковите освен вибрации, работната дъска извършва и въртеливи движения по окръжност.

Избор на най-подходящ виброшлайф

За да може да се избере най-подходящият модел виброшлайф, е необходимо да се сравнят следните параметри и функции:

– мощност на двигателя

– честота на вибрациите

– размер и форма на работната плоча

– система за закрепване на шкурката

– система за филтриране

– електромотор и честота на вибрациите

– електромотор на виброшлайфа

При електрическите виброшлайфове с приложение в домашния бит, предназначени за малки площи, се използват електромотори с мощност до 180 W.

Хоби моделите вибрационни шлифовъчни машини за специални операции и за по-честото използване имат електромотори с мощност от 180–300 W.

Професионалните виброшлайфове за редовна употреба и за големи натоварвания са оборудвани с електромотори с мощност 300–650 W.

При любителските и професионалните модели виброшлайфове честотата на вибрациите (трептенията) варира от 22 000 до 32 000 min-1.

 

Форма и размер на шлифовъчната плоча

По-голямата площ на плочата за шлифоване изисква и по-голяма мощност на електромотора. Затова когато се избира виброшлайф, е необходимо да се обърне внимание на тази зависимост, особено когато се купуват евтини немаркови продукти. Оптималната мощност за вибрационни плочи с площ от около 160 cm2 е в порядъка на 200–250 W. Виброшлайфове с по-слаби електромотори може да шлайфат с фини шкурки, но с груби шкурки надали ще се справят.

Стандартните шлифовъчни плочи биват с квадратна или с правоъгълна форма.

Някои модели виброшлайфове предлагат опцията смяна на шлифовъчните плочи. В такива случаи стандартните плочи се сменят с така наречените делта плочи с триъгълна форма, с които може да се шлайфат и труднодостъпни ъгли. Има модели виброшлайфове, които са комбинирани с шлифовъчни плочи. Предната част е с триъгълна форма – делта, а задната част е квадратна или правоъгълна.

Самата шлифовъчна плоча обикновено се изработва от издръжливи качествени пластмаси. При моделите, които са предназначени за честа или професионална употреба, тези плочи са изработени в повечето случаи от алуминиеви сплави.

Система за захващане на шкурката и прахоулавяща филтрираща система

Стандартното захващане на шкуркате става чрез метални скоби. За тази система са необходими по-дълго абразивни шкурки, които се огъват през тесния ръб на плочата и се притискат от затягащия лост. Системата е проста, но не е рентабилна. Съвременните модерни виброшлайфове закопчават хартията с помощта системата за бързо закопчаване велкро. Смяната на шкурката се извършва лесно и бързо, но недостатък е необходимостта да се използват специални шкурки, които са с по-висока цена.

 

Трикове за работа с виброшлайф

С движение на виброшлайфа напред и назад може да се увеличи интензивността на шлайфане. При това не е необходимо увеличаване излишно на натиска, защото производителността на шлайфане не се повишава, а това може да повреди шлайфмашината.

Шкурката, монтирана към шлифовъчната плоча, трябва да е поставена винаги възможно най-точно, необходимо е да приляга равномерно по цялата повърхност. Ако шкурката не се постави плътно върху повърхността, това може да доведе до нейното разкъсване.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари