Добре дошли в нашия магазин!
Вашият онлайн шоурум
Категории

0

Вижте всички статии

Защо популярността на ъглошлайфа е голяма и всеки майстор притежава

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Защо популярността на ъглошлайфа е голяма и всеки майстор притежава

Малкият ъглошлайф винаги е част от вашите инструменти, независимо дали сте професионален монтажник или заварчик или извършвате строителни работи. С негова помощ лесно може да се разреже почти всякакъв вид материал, от пластмаса до закалена стомана. С ъглошлайфа може да се почистват почти всички видове повърхности, а дори и в някои случаи да се полират.

 

Всичко зависи от това какъв диск се използва

Многобройните дискове за ъглошлайф помогат да се разрежат нужните материали, например тухли или керамични плочи, бетонни блокове, стоманени профили и тръби или желязна арматура.

Ако някой запита с какъв инструмент да премахне ръждата, отговорът е остава все същият – с ъглошлайф. С него можете да се шлайфа дървен под и тухли, да се зачиства заваръчни шевове и даже да се полира автомобил. Приложението му наистина е многостранно!

Ъглошлайфът е наистина с много предназначения и всички те са благодарение на многобройните му приставки и консумативи за него. Просто се сменят и може да се изпълнят редица работи по време на жилищния ремонт.

Важните технически характеристики на ъглошлайфа

Да хвърлим поглед на техническите характеристики на инструмента. Изключително важен показател са размерите на дисковете на ъглошлайфа, и по-точно техните дебелина и диаметър. От големината на дисковия диаметър ще зависи съответно дълбочината на среза, който можете да се направи с ъглошлайф. Друг важен елемент в конструкцията на инструмента е възможността за регулиране на оборотите на въртене на дисковете. Тази функция е просто незаменима при шлайфане на повърхности – при такива дейности е много важно регулирането на скоростта, за да се избегне загряване и оттам стопяване на материала.

Не трябва да се забравя, че колкото по-голям диаметър на диска се използва, толкова по-голяма ще бъде мощността на инструмента. Друга особеност на конструкцията на ъглошлайфа е системата за ограничаване подаването на ток, която предпазва инструмента от падове на напрежението. Някои модели ъглошлайфи притежават функция за постоянно поддържане оборотите на диска.

Ъглошлайфът е защитен също така от неочаквано самостоятелно включване, както и намалява вибрациите, възникващи при бързото въртене на диска.

При това и самият двигател на инструмента е защитен, което предотвратява изгарянето му. Има модели ъглошлайфи с отвеждане на прахта – тези устройства защитават уреда и работното пространство от строителна прах, която се образува при работа. Особено препоръчително е да предпазим от нея такива важни елементи на ъглошлайфа като редуктора и двигателя.

 

Професионални и хоби серии ъглошлайфи

Както почти всеки друг инструмент, ъглошлайфът е предназначен както за любителско използване при домашни ремонти или дейности в сферата „направи си сам“, така и за професионална употреба. По тази причина съществуват две основни групи ъглошлайфи – хоби линия и професионална серия. Тези инструменти се различават помежду си по своите технически характеристики (професионалните са по-мощни и са снабдени с редица допълнителни функции), по конструкцията (професионалните са по-надеждни) и по цената си (професионалните са, разбира се, по-скъпи).

Разликата се забелязва веднага – професионалният ъглошлайф работи на пълна мощност и почти без прекъсвания, използва се по-често. Инструментът за ползване в дома е по-малко мощен и с по-скромни възможности (например работа без прекъсване не повече от трийсет минути), но за домашна употреба повече не е и нужно.

Смяна на диска при различните модели ъглошлайфи

Да разгледаме смяната на диска на този уред. Да направите това сами не е проблем – може с помощта на специални ключове, които са в комплекта, или като се отвори с ръка затягащата гайка. Препоръчително е преди смяната на диска машината да се изключи от електрическата мрежа. Трябва да се използват сухи, здрави, неизкривени дискове. Те, дисковете, трябва да се ползват единствено и само по предназначение, тоест при рязане – дискове за рязане, при шлайфане – шлифовъчни дискове. Също така се препоръчва употребата на дискове за конкретния материал, за който са предназначени. Съветът е никога да не се работи върху материал, за който не са предназначени.

Основни правила за работа с ъглошлайф

Това са правила за правилното използване на ъглошлайфа, за да служи дълго време.

– Използването на ъглошлайфа във влажна среда е забранено, то може да бъде даже опасно за работещия.

– Преди работа с ъглошлайф е необходимо да се снабдим и след това да ползваме лични предпазни средства срещу летящите частици – това са защитното облекло и обувки, предпазните очила; на инструмента е добре да се постави предпазител за защита от стружки, прах и отломки. Той не трябва да се претоварва, необходимо е периодично да се изключва за охлаждане. При спазване на тези прости правила ъглошлайфът ще ви служи дълго време.

– Ъглошлайфът е препоръчително винаги да се почиства след работа.

– Не трябва да се допуска огъване на диска в прореза по време на рязане.

– Не се опитвайте да шлайфате странично с режещия диск. За тази цел вземете подходящия диск.

– Избягвайте да държите в равнината на въртене на диска части от тялото ви, например лицето.

– Ако трябва например да прережете голям винкел, режете поотделно двете му пера, а не правете дълбоки срезове.

– При рязане на пръти, тръби, винкели и т.н. трябва да се реже не между опорите, на които лежи изделието (при завършването на рязането той ще слегне под собствената си тежест и усилието от среза и ще заклещи диска), а точно до едната опора или пък над нея.

Други правила за работа с ъглошлайф

– Преди започването на работа с нов диск трябва той да се провери на празен ход на пълни обороти, като ъглошлайфът се държи настрана от тялото (при транспортирането на диска е възможно да е бил повреден или просто да се окаже бракуван). Силни вибрации ще подскажат, че дискът не е изправен.

– Винаги трябва да се използват лични средства за индивидуална защита (очила или предпазен щит), дори ако се срязва едно-единствено болтче, защото искрите от ъглошлайфа често рикошират по най-непредсказуеми траектории.

– Използването на ъглошлайфа с вода е много удобно, защото така липсва прах. Но трябва да се помнят някои важни аспекти: всички обикновени ъглошлайфи се „страхуват“ от водата и трябва да бъдат подготвени за работа с нея, освен това трябва да се внимава и за токови удари.

– Електротехник трябва да постави устройството за защитно изключване, защото той познава материята. При работа в среда с повишена влажност е задължително захранващата мрежа да е подсигурена с дефектнотокова защита.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари