Добре дошли в нашия магазин!
Вашият онлайн шоурум
Категории

0

Вижте всички статии

Как работят храсторезите и ръчните моторни косачки

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Как работят храсторезите и ръчните моторни косачки

 

Почти във всяка градина съществуват места, които са недостъпни за тревната косачка. Това обикновено са участъци в периферията на тревната площ, най-често оградена с бетонни или каменни елементи от бордюр, които са в непосредствена близост до огради, дървета, пейки, постройки, декоративни храсти и други препятствия. Такива места обикновено са запазена територия за друг вид машини за косене на трева – тримерите и моторните косачки. Пасторалната картина на човек, повалящ дъхави треви с откоси с широк размах на косата, вече може да се види единствено в живописта и литературната класика, които описват селския бит отпреди десетилетия. За добро или лошо косачът днес не може да придобие край работата си здрава мускулатура и добре тренирани гъвкав кръст и гръб, защото от него се иска единствено да държи в ръце и да движи с минимални усилия своята моторна косачка. Нека побързаме и отбележим, че първото съприкосновение с такава машина е много вълнуващо за хора, имащи известен опит и спомен от работата с обикновената механична коса, изискваща издръжливост и физическа сила, а и също немалко придобити в практиката умения. Да не споменаваме за редовното клепане и заточването на косата с бруст. Моторната косачка не само изключително лесно се справя с обикновената трева в градината, но и със същата лекота коси всякакви бурени и други растения с по-дебели и жилави стъбла, а с циркулярен диск тя поваля направо без усилие всякакви храсталаци и дръвчета с диаметър на стъблата няколко сантиметра. Този вид косачки са единственият механизиран инструмент, който позволява лесно и бързо почистване на големи площи, обрасли с храсталалаци, отлично допълват верижните триони при почистване на гора, отлично се справят и с леторастите около дървесните стволове. Същото се отнася и за иначе недостъпни, силно обрасли с треви, храсти и бурени участъци около пътищата с неравен терен и често срещащи се камъни и други твърди предмети.

Всяка моторна косачка притежава бензинов двутактов или четиритактов двигател и глава с редуктор и предпазен щит, към която се закрепва режещият инструмент (метален нож, глава с корда или циркулярен диск). Те са свързани помежду си с дълга тръба, през която преминава гъвкав вал, предаващ въртеливото движение от вала на двигателя до редуктора в главата.

 

Режещи инструменти

Подобно на останалите машини при храсторезите и косачкиите ефективността на действията зависи преди всичко от правилния подбор на режещия инструмент, което се прави според вида на растителността, която се коси или реже. Тези инструменти могат да се обособят в пет групи.

 

За косене на трева се използва специална еластична корда с дебелина 1,6–3,3 mm. Тя може да бъде с квадратно, кръгло или петоъгълно напречно сечение. Производителите предлагат и корда с кръгло сечение, по повърхността на което има оформен спираловиден канал. При въртенето си тази корда завихря въздушния поток, който я обтича, и в резултат чувствително се намалява предизвикваният при нейното въртене звук. Кордата е навита в режещата глава, от която се подават два диаметрално разположени края. Когато кордата се удари в твърд предмет, тя се къса, защото е гъвкава и не се чупи, както би станало със стоманен нож например. После в зависимост от конструкцията на главата се изтегля ново парче корда – автоматично или на ръка, и косенето продължава.

За косене на бурени в стадий на ранна вегетация се ползват както глави с корда, така и глави с трилистов пластмасов нож. Неговите остриета са евтини и сменят се бързо и лесно.

За косене на растителност в напреднала вегетация са подходящи стоманени ножове с две или с четири режещи остриета, а също така и циркулярни дискове с 8 и 40 зъба.

За тръни и храсти, за тръстика и подобна на нея растителност много подходящ инструмент са стоманените ножове с две и три остриета, а също така и дискове с остри зъби.

За изрязване на храсти и тънки дървесни стъбла обикновено се ползват циркулярни дискове, включително и такива с твърдосплавни пластини на зъбите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари