Добре дошли в нашия магазин!
Вашият онлайн шоурум
Категории

0

Вижте всички статии

Как да изберем и използваме лазерен нивелир

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Как да изберем и използваме лазерен нивелир

Разучете плюсовете и минусите на различните типове лазерни нивелири и определете вида, който ще ви трябва, в зависимост от дейностите, за които ще го ползвате. Само така можете да направите правилния избор. Разучете и начина на използване на един с голяма точност фиксиран или ротационен лазерен нивелир.

 

За какво е предназначен строителният лазерен нивелир

Такъв нивелир се ползва за проектиране на хомогенна и постоянна светлинна линия върху вертикална и хоризонтална повърхност. Това е много полезна възможност при монтаж на декоративни кантове върху стените на дадена стая или при монтаж на поставки за картини например.

Съществуват различни типове нивелиращи устройства, но лазерният съчетава в себе си водния или либелен нивелир с използването на лазер за дистанционно определяне на нивото.

Днес пазарът предлагат няколко основни типа лазерни нивелири.

 

Фиксиран точков лазерен нивелир

Това представлява лазерен нивелир от фиксиран тип, който е стационарно установен на позиция, за да проектира светлинна права линия върху една равнина. По този начин може да се направи маркировка, чиято цел е позициониране или извършване на изчисления.

Точковите лазерни нивелири се ползват за стенно подравняване и нивелиране на конструкции. Те посочват лазерни точки върху стената, които вие ротирате посредством движение на лазерната глава. Изключително лесни са за настройка и използване.

Тези лазерни нивелири все пак са малко по-несъвършени от останалите типове и по тази причина са по-евтини и по-прости за ползване. Многофункционалността им е ограничена, но са идеални за периодична работа вкъщи, а не за продължително ползване на работна площадка. За работната площадка по-подходящи са по-комплексните инструменти, които по този начин оправдават и по-високата си цена.

 

Точковите нивелири се използват, за да трансферираме в помещение на една позиция, например при поставяне на розетка за контакт, която трябва да подравним с вече съществуващи други розетки. Точковите нивелири са перфектни за ползване в градината, например при изграждане на павирани пътеки.

 

Лазерен нивелир, проектиращи линия или кръстосани линии

Тези уреди са малко по-усъвършенствани от онези нивелири, проектиращи точка или линия, защото проектират кръст върху стената. Това е изключително полезно, ако е необходимо да се уверим, че имаме строго вертикално или перфектно хоризонтално подравнена линия.

Как да ползваме лазерен нивелир с кръстосани линии, за да поставим картини или кукички например? Това е статичен лазерен нивелир, който може да се мести ръчно, за да пренесете точка или непрекъсната линия от едната страна (единия край) на стаята до другата (другия край), докато друга линия, позиционирана на 90 градуса към хоризонталната, се изобразява на стенната плоскост. Този лазерен нивелир е по-комплексен, отколкото обикновения точков лазерен нивелир и изисква по-сложна настройка, но повечето съвременни модели са вече достатъчно опростени за експлоатация. Те са малко по-скъпи, но позволяват да извършването на работата по-лесно и по-бързо.

И този нивелир с кръстосани линии, както фиксирания или точковия лазерен нивелир е много подходящ за монтаж на рафтове, картини, кукички – всичко, което се налага да се окачи на стената и което трябва да бъде подравнено. Проектиращият линия нивелир е подходящ за определяне с един-единствен поглед колко е равна или неравна стената, която градите, и как тя ще се отнася към стената, която трябва да се изгради в горната част на оградата или пък в другия край на градината.

Линейните лазерни нивелири, които проектират линии, могат да се използват за получаване на права линия например за монтиране на розетки за контакти. Използват се също така при монтаж на подови изолиращи панели, декоративни стенни кантове, подови замазки. Когато се работи по проекти, при които изравняването на линии и повърхности е критично необходимо, лазерният нивелир, проектиращ прави линии, е това, което би трябвало без колебание да използвате.

 

Автоматичен ротационен лазерен нивелир

С използване на система от огледала и чрез лазер се проектира ротиращата лазерна светлинна линия. Проектиращото устройство се върти с висока скорост, като изобразява непрекъсната линия в определено затворено пространство. Най-често при лазерната светлина се използват червеният и зеленият цвят.

Това значи, че имате линия, „начертана“ с лазерен нивелир върху стената на едно постоянно ниво – което може да е много полезно, ако е нужно прецизно ниво през цялата стая. Тази възможност е чудесна при подравняване на прозорци, декоративни стенни кантове, при поставяне на первази, врати и други отвори.

Ротационният лазерен нивелир е незаменим помощник, когато трябва да се подравни подът или таванът. При монтаж на окачени тавани и гипскартонови конструкции за стени например ще даде не само перфектна точност. Този невелир ще направи оразмеряването на конструкцията бързо, лесно и качествено.

 

Приложение на автоматичния ротационен лазерен нивелир

За да монтирате лазерния нивелир на триножник, първо трябва да се изправи триножникът. Повечето модерни триножници притежават вградена нивелираща либела и индивидуално регулируеми крака. Веднага след като лазерното нивелиращо устройство е позиционирано върху триножника, процесът се повтаря. По-скъпите модели лазерни нивелири са оборудвани с напълно автоматизирана нивелираща система. Тези нивелири се ползват, когато е необходимо да се направи прецизно измерване, за да се изчислят определени разстояния. В случай че дейността ви изисква такава повишена точност, се препоръчва купуването или използването на уред с вградена самонивелация.

Ротационният лазерен нивелир най-честото се използва за намиране на определена височина по протежение на цялата стая за извършване на вертикално измерване с илюминираща лазерна светлина (в посока нагоре или надолу). Използва се при строителни нужди, например изравняване на окачени тавани или на подово покритие. Маркировката може да бъде нанесена върху повърхността на стената или други фиксирани точки при работещ лазер.

Автоматичният ротационен лазерен нивелир е с малко по-комплексна настройка и скъп, но пък спестява много време, като гарантира получаването на прецизно ниво, което ще бъде голямо предимство в хода на вашия проект.

 

 

Какъв лазерен нивелир да купим?

Лазерните нивелири могат да отстранят голяма част от възможните грешки при пренасянето на нива и имат сравнително невисока цена.

Трябва да имате също така предвид обема на работата, за която ще го ползвате, а и прецизността, която трябва искате да постигнете. Ако желаете просто да окачвате отделни картини и с това за вас светът няма да прикючи, ако творбите не са безапелационно подравнени, точковият нивелир ще надмине вашите очаквания и ще ви позволи да свършите отлично своята работа.

Ако планирате да използвате нивелира по-често и искате да сте уверени, че ще постигнете изключително висока точност навсякъде в стаята, ротационният нивелир ще оправдае по-високите разходи, направени за него. Никой не предпочита крив таван или под и без да имате някой от типовете нивелири, ще загубите цяла вечност в изравняване и вероятно отново няма да успеете.

Точността на уреда определя по-голямата част от цената. На строителната площадка прецизността е от изключителна важност и се изисква +/– 2 mm на 50 m. У дома толкова прецизност няма да е необходима и точност от порядъка на +/– 5 mm на 30 m е нещо почти като норма за средния клас лазерни нивелири. Такава точност е задоволяваща при по-голямата част от домашните подобрения.

 

Как да ползваме лазерния нивелир

Всеки лазерен нивелир се доставя с инструкция за ползване, която трябва да се следва много точно, за да се осигури прецизност на измерванията. Повечето упътвания следват такава последователност:

1. Поставете нивелира; общо казано, той трябва да бъде монтиран на стойка или притегнат към релса или към стената. След като е обезопасен и поставен в позиция, изключваща удряне или събаряне, трябва да го изравните. За тази цел той трябва да е оборудван с либела или отвес.

2. Включете и позиционирайте лазера; когато уредът е изравнен, ще можете да проектирате лазера върху повърхнината, където ви е необходимо ниво. Възможно е да са нужни леки колебателни движения, докато се убедите, че лазерът е насочен точно там, където е необходимо, но повечето уреди имат подходящи опции за този тип фина настройка.

3. Убедете се, че устройството е все още изравнено.

4. Маркирайте нивото; когато сте сигурни, че уредът е абсолютно изравнен и лазерът е насочен точно там, където желаете, маркирайте нивото върху работната повърхност. По този начин, ако лазерът бъде блъснат или разместен, вие ще можете да продължите работата си.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари